Groen water na een onweersbui?
Share
Na een verfrissende zomerse onweersbui ga je naar buiten om te genieten van je zwembad. Maar tot je verbazing is het water helemaal groen geworden! Hoe kan dit gebeuren? In dit artikel zullen we de redenen achter deze groene transformatie van zwembadwater na een onweersbui onderzoeken en enkele mogelijke oplossingen bieden.
- Impact van neerslag:
Een onweersbui brengt vaak zware regenval met zich mee. Deze regen bevat natuurlijke elementen zoals stof, pollen en andere organische materialen die in het zwembadwater terechtkomen. Deze organische stoffen kunnen de waterbalans verstoren en de groei van algen bevorderen.
- Toename van fosfaten:
Na een onweersbui kan er ook een toename zijn van fosfaten in het zwembadwater. Fosfaten zijn voedingsstoffen voor algen en kunnen afkomstig zijn van regenwater dat over vegetatie stroomt. Als deze fosfaten in het zwembadwater terechtkomen, bieden ze een voedingsbron voor algen, waardoor ze snel kunnen groeien en het water groen kunnen kleuren.
- Verandering in de pH-waarde:
Onweersbuien kunnen de pH-waarde van zwembadwater verstoren. De neerslag kan zuur zijn vanwege de aanwezigheid van atmosferische verontreinigingen zoals zure regen. Als dit zure regenwater in het zwembad terechtkomt, kan het de pH-waarde van het water verlagen, wat gunstig is voor de groei van algen.
- Stikstof in de atmosfeer:
Blikseminslagen zorgen voor stikstof in de atmosfeer die vervolgens met regenwater in het zwembad wordt gespoeld. Stikstof verandert in een totaal opgeloste vaste stof die bacteriën in het water creëert. De bacterie is een voedselbron voor algen en daarom kan het zwembad na hevige regenbuien groen worden. Stikstof is een vorm van metaal die het zwembadwater ook neongroen kan maken.
Oplossingen:
Controleer en behandel het water regelmatig:
Om de kans op groen zwembadwater na een onweersbui te verminderen, is het belangrijk om het zwembadwater regelmatig te controleren en te behandelen. Test de waterbalans en pas indien nodig de pH-waarde, alkaliniteit en chloorgehalte aan.
Verwijder organisch materiaal:
Na een onweersbui kunnen er veel organische materialen in het zwembad terechtkomen. Verwijder bladeren, takken en ander puin uit het water om de voedingsbronnen voor algen te verminderen.
Voeg algenwerend middel toe:
Overweeg het gebruik van een algenwerend middel om de groei van algen te voorkomen. Deze producten kunnen helpen om de algen onder controle te houden, zelfs na een onweersbui. Bubbelmeister heeft deze van Interline en van BSI.
Dek het bad af:
zorg dat het zwembad na gebruik wordt afgedekt zodat regenwater en vuil zo min mogelijk in het water terecht kunnen komen.
Zorg voor een chloorshock:
Door ineens een grotere hoeveelheid chloor toe te voegen (nadat je Ph op orde is) kun je het water ook weer helder krijgen. Hiervoor heeft Bubbelmeister chloorshock van Interline. Zorg ook voor een schone filter en controleer deze regelmatig en vervang zodra nodig.
Conclusie:
Hoewel het frustrerend kan zijn om groen zwembadwater aan te treffen na een onweersbui, zijn er stappen die je kunt nemen om het probleem aan te pakken en enigszins te voorkomen. Door regelmatig waterbehandelingen uit te voeren, organisch materiaal te verwijderen en algen werende middelen te gebruiken, kun je de helderheid op peil houden. Soms is het noodzakelijk om je bad leeg te laten lopen, goed schoon te maken en opnieuw te vullen maar vaak is het de moeite waard om eerst te proberen om het water weer helder te krijgen.